2008.04.19. 23:37 gof

Grands magasins

Pénteken über-fini központi reggeli után 8-11-ig lenyomtuk az utolsó Business Ethics órát; azért be kell vallani, abban az időszakban egy kicsit nehéz, de mindenféle kérdőjelet nélkülözően érdekes és érdemes, követni egy filozófust és egy ügyvédet, akik angolul boncolgatják Kant morálfilozófiáját Benjamin Franklin önéletrajzán keresztül.
Utána a tervezett idő alatt sikerült összedobnom az angolórai csapatunk (igen, a legendás Five Forces) Team Logját egy 76 oldalas pdf-be... És lévén gyakorlatilag a szünet első napja, főzőcskézésbe fogtam: túrós tésztát kívántam:

Azért az nem két perc volt, amíg kisakkoztam, hogy a madarasteszkóban melyik terméket emeljem le a polcról, hogy az erősen hasonlítson a túró fogalmán nálunk értett dologra. De végül elég jól sikerült - a titok nyitja: mousse & fromage frais nature (a kis fehér pitli)

Aztán irány a két Szt. Lázár pályaudvar környéki grand magasin (A grand magasin címet a fontoskodó-pontoskodó francia definíció szerint olyan üzlet kaphatja meg, amely alapterülete 2500 és 92000 m² (miért is pont ennyi???lol) között van, valamint osztályokba rendezve széles és mély termékválasztékot kínál.) a boulevard Haussmannon, azaz a Galeries Lafayette és a Printemps - péntek délutáni, kora esti programnak azt hiszem, megteszi, már ha épségben és értéktárgyaival együtt odaér az ember:

Péntek délutáni csúcs az 1-es metró egyik közepesen forgalmas állomásán

A közismertebb, a Lafayette, a Groupe Galeries Lafayette csoport tulajdona, amely számos kereskedelmi (többek között a lépten-nyomon fellelhető Monoprix szupermarketlánc) és pénzügyi (hagyományos partnerség a BNP Paribasszal) érdekeltséggel rendelkezik. A csoport éves forgalma megközelíti az 5 milliárd (!) eurót, irányítása 2005 óta kizárólag a francia Moulin család kezében van... A Lafayette Haussmann üzletház a zászlóshajó, mely valójában több épületből áll, és amelynek története több mint 100 évre nyúlik vissza (de közel sem ez a legrégebbi ilyen jellegű üzletház Párizsban), napi látogatóinak száma kb. 100000, és kb. 12000 dolgoznak benne (!). A könnyebb emészthetőség érdekében a továbbiakban inkább jöjjenek képek:

Az átrium alja: ékszer, óra, kozmetikum - ahogy kell

Az emeletek

És fönt a pazar szecessziós (itt ugye Art Nouveau) üvegkupola

A Printemps Haussmann kb. ugyanezt tudja, csak 40 évvel öregebb, és most éppen rosszabb állapotban van, illetve részben felújítás alatt áll. Tulajdonosai a Deutsche Bank és az olasz Borletti család. És úgy mellesleg érdekes történet, hogy az 1923-ban elkészült, szintén szecessziós, szintén üveg kupolát 1973-ban a mester unokái restaurálták (ezt nevezem hagyományörző családi szakmaválasztásnak:).

komment

Címkék: fotó párizs 2008 kaja&pia gallizmus


süti beállítások módosítása