2008.05.31. 01:04 gof

Tempó 160

Éljen május 1, hiszen azóta - szerintem nagyon helyesen; csak majd minden, a közúti közlekedésben a gyakorlatban megkülönböztethető, rétegre egyaránt érvényes megvalósulását is szeretném látni - akár 300000 Ft-ba is fájhat egy túlságosan is lendületesre sikerült gyorshajtás.
DE, és itt ugrik a majom a vízbe: mivel a hónap elsejétől fogva pontosan definiálva van, hogy milyen sebességkorlátozás mekkora mértékű túllépéséért milyen összegű büntetést kell kiszabni, így egyúttal teljes egyértelműséggel meghatározták a toleranciaküszöböket és a kiskapukat is (mint ahogy ez általában a nagyon precíz szabályozások esetében automatikusan történni szokott).
És akkor nézzük csak néhány dolgot egyenként: 50 km/h-s sebkorl a városban, mehetünk helyette teljesen legálisan 65-tel, ami ugye óra szerint már több mint 70 lenne (persze a felfelé csalás mértékét autója válogatja). Országúton az általános 90 km/h-s sebkorl tábla mellett teljes nyugalomban húzhatunk el 108-al, amikor is gépünk mutatója már vendesné a 120-at. Na ez már nagyon nem tartozik a tökmindegy kategóriába, hiszen ebben az esetben a vezető által észlelt sebesség már 30 km/h-val nagyobb az elvi megengedettnél, mégis feddhetetlenül haladunk! De persze azt sem hagyhatom említés nélkül, hogy a magyar országút-hálózat legnagyobb részén a fene se akarna maga előtt egy a 120 felé kacsingató mutatót látni... Végül pedig jöjjön a slusszpoén: az nagy magyar Autobahnnetzwerk, ahol ettől a hónaptól kezdve óra szerint majd' 160-al haladhatunk, hiszen a hivatalos büntetési küszöb 143 km/h.
Vagyis a gyorshajtási büntetési tételek szigorítása címén megvalósult a magyar autózó társadalom egy jelentős részének (egy bizonyos műszaki színvonalnál jobb autó és kultúrált, nem seggbemászós, nem levillogós, nem letolós viselkedés esetében lényegében teljesen védhető) óhaja, a 160 km/h-s sebességkorlátozás az autópályákon (persze ha valakinek csak kicsit csal a sebmérője, akkor meg kell elégednie 150-el:). Lehet oszlatni az NSL-t!

komment

Címkék: autós kishazánk


süti beállítások módosítása