RAPID

Linkblog

2008.05.11. 02:19 gof

C'était un rendez-vous - Décryptage

Khmm, tiszta szerencse, hogy nem fogalmaztam pontosan abban a tekintetben, hogy melyik hétvégén fogom egy kicsit részletezni az egy posttal lentebb megtekinthető eszelős száguldozást tartózkodási helyem 32 évvel ezelőtti utcáin.
Tehát, a vágatlan rövidfilmet Claude Lelouch, élő, aktív és elismert francia filmes személyiség készítette 1976 egy napján (hogy pontosan mikor, azt talán csak ő tudja), hajnali 5:30 körül. A felvételt egy stabilizátoros kamerával rögzítette saját Mercedes-Benz 450 SEL 6.9-ének orráról. Noha ezt az autótípust röviden brutális állatként lehet jellemezni (lényegében az első "AMG" Merci volt, és a 6.9 a hengerűrtartalmat jelzi;), Lelouch mégis úgy gondolta, hogy ennél is többet akar kihozni ebből a pár percből, ezért utólag saját (!) Ferrari 275 GTB-jének hangját keverte a képhez, de úgy, hogy az új hang jóval gyorsabb közlekedést sejtetsen. A valóságban - szakértők és stopperórások szerint - "csak" 140-150 lehetett a maximális sebesség a Champs Élysées-n, miközben a hozzákevert hangot a Ferrari kb. 230-240 körül adja ki.
Természetesen felmerül(t) a kérdés, hogy ezt, nyíltan vállalva, meg lehetett-e csinálni (még az 1976-os forgalmi viszonyok között is) Párizsban. Hát, végülis meg: saját elmondása szerint tisztában volt a lehetséges kockázatokkal és következményekkel, illetve természetesen kész lett volna eldobni a gyors kört bármilyen váratlanul felbukkanó akadály esetén; ami dolog jogi oldalát érinti, az ügy gyakorlatilag el lett mismásolva a készítő személyére való tekintettel - soha nem büntették meg érte Lelouch-t komolyan.
És akkor most néhány további dokumentum:

A DVD-kiadás promóciós plakátja a Ferrari allúzióval

Komoly ember, komoly gépek

Az útvonal (jelzőőr csak a Carrousel du Louvre árkádjai alól való vakon kirombolásnál segített)

És a lényeg: a mester 30 év után, ugyanazzal az autóval (de ezúttal persze emberi tempóban) dokumentumfilmet készít a kisfilmjéről:

Amúgy az egész történetet igen röviden össze lehet foglalni - Jeremy Clarkson (aki máltán az egyik legnagyobb autós megmondóember) szavaival: "Emellett a Bullitt rajzfilm." Namármost a Bullitt minden idők talán legkomolyabb ténylegesen megcsinált autós üldözését tartalmazó filmje.

komment

Címkék: videó autós párizs 2008 csütörtöki állat autós videó


süti beállítások módosítása